zon santai kembali..haih..pejam celik dah sampai ujung semester 6..lagi setahun aku kat sini sebelum aku kerja nanti insyaALLAH..ujung minggu nie, aku pi antaq muharram kat umah kawan..sambil-sambil tu pi jalan-jalan skali..hehe..destinasinya ialah
GUA KELAM
sempat amek gambau..kenang-kenangan sebab xleyh masuk dalam..jambatan die runtuh, bila tah nak perbaik..dah dekat setahun kowt..
solat zuhur kat madrasah miftahul hidayah..terbaik..sejuk je masjid nie..
TAMAN ULAR
bawak budak-budak nie makan askem..dah macam bapak2 je aku rasa..haha
MUZIUM KOTA KAYANG
siap pose lagi..haha..xde keje kan..kui3
best, masuk muzium kayang nie free ja..owg po xramai..hehe
posing depan entance galeri arkeologi..
KUALA PERLIS
masjid sebelah medan ikan bakar kuala perlis.. sejuk masjid nie..ekon terpasang je..dekat ngn laut plak tu..masa solat nampak bot nelayan lalu..aiyakkk..xkusyuk plak..huhu..
dengarkan lagu daripada gurl ney..sore dye sedap..hehe
Isnin, 17 Oktober 2011
Ahad, 9 Oktober 2011
sayur stim ala china
haik..ohaiyosuminasai..haha..Assalamualaikum wbt
hari ini SENDUK FIFI nak ajar cara nak masak sayur stim ala china..
bahan-bahan yang kita perlukan
1. sayur (tak kesah lah sayur pe kowang nak jah)
2. sos tiram
3. bawang putih 4ulas
4. bawang merah 1/2 ulas
5. knorr cukup rasa
6. gula
7. garam
8. air panas
cara penyediaan
1. potong halus bawang putih dan bawang merah halus-halus
2. kemudian panaskan kuali
3. masukkan minyak sikit, jangan banyak2, kolestrol tu..haha
4. setelah minyak panas, tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga keperang-perangan..
5. masukkan sos tiram 3sudu..kemudian tumiskan..
6. dah boleh masukkan garam, knorr secukup rasa dan juga masukkan gula ok.
7. kemudian air panas tadi kita sediakan
8. celurkan sayur tadi dengan air panas ye mak cik2
9. setelah itu susun sayur tadi dalam pinggan
10. curahkan bahan yang kita tumis tadi ke atas sayur2 sekalian
11. siap!!!!
mudah kan..hah pe lagi kak jah..pi lah try...hehe
hari ini SENDUK FIFI nak ajar cara nak masak sayur stim ala china..
bahan-bahan yang kita perlukan
1. sayur (tak kesah lah sayur pe kowang nak jah)
2. sos tiram
3. bawang putih 4ulas
4. bawang merah 1/2 ulas
5. knorr cukup rasa
6. gula
7. garam
8. air panas
cara penyediaan
1. potong halus bawang putih dan bawang merah halus-halus
2. kemudian panaskan kuali
3. masukkan minyak sikit, jangan banyak2, kolestrol tu..haha
4. setelah minyak panas, tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga keperang-perangan..
5. masukkan sos tiram 3sudu..kemudian tumiskan..
6. dah boleh masukkan garam, knorr secukup rasa dan juga masukkan gula ok.
7. kemudian air panas tadi kita sediakan
8. celurkan sayur tadi dengan air panas ye mak cik2
9. setelah itu susun sayur tadi dalam pinggan
10. curahkan bahan yang kita tumis tadi ke atas sayur2 sekalian
11. siap!!!!
mudah kan..hah pe lagi kak jah..pi lah try...hehe
Labels:
senduk fifi
Langgan:
Catatan (Atom)